Dani Ceballos
- Goldschmidt
Re: Dani Ceballos
Co miałem jeszcze dopisać - mam wrażenie że ta jego miałkość to efekt tego że Carlo ogólnie powiedział całej drużynie że ich zamykamy i obijamy bo oni tak lubią grać, i mamy Lipsk w środku tygodnia bez Benzemy więc próbujmy się nie zmęczyć. Co nie zmienia faktu, że nawet tych momentów przyspieszenia/finezji/kleju w nodze było za mało.
Widać że mu zależy. Moim zdaniem świetnie sobie radzi w rozgrywaniu piłki i nie ustępuje obecnie niczym Kroosowi czy Modriciowi. Do tego jest mega zawzięty. Czasem zdarzają się głupei zagrania (pod presją zagrywa piłkę w środek, lub zahaczy przeciwnika) ale ogólnie zasługuje na dużą pulę minut kosztem pary Kroos Modrić. Podział minut powinien być co najmniej równy między tą trójką.
- wonderkid_jr
Musimy go przedłużyć, bo:
a) prezentuje odpowiedni poziom by być zawodnikiem do rotacji, ba nawet do pierwszej XI
b) niedługo Kroos czy Modric zakończą kariery i zostaniemy w środku tylko z Tchouamenim, Valverde i Camavinga (chyba, że ten nagle stanie się LO); ewentualnie dojdzie Bellingham
a) prezentuje odpowiedni poziom by być zawodnikiem do rotacji, ba nawet do pierwszej XI
b) niedługo Kroos czy Modric zakończą kariery i zostaniemy w środku tylko z Tchouamenim, Valverde i Camavinga (chyba, że ten nagle stanie się LO); ewentualnie dojdzie Bellingham
- IVAN_ZAMORANO
Całkiem dobrze się to zestarzało. Pół roku później ta opinia ma jeszcze lepszy wydźwięk, gdyż w ostatnich meczach potwierdziło się wszystko to, o czym pisałem na początku maja. Ten gość ma fajny charakter, jako środkowy pomocnik - na tle Kroosa i Modricia - jest bardzo dynamiczny, łamie schematy, potrafi zagrać ostrzej, duże zaangażowanie w każdym spotkaniu, w którym gra - odróżnia go to od takich Asensiów, Marianów, Joviciów, Hazardów itd., którym nie zawsze się chciało/chce.IVAN_ZAMORANO pisze: ↑ndz maja 01, 2022 9:08 pm To jest naprawdę wielki piłkarz. Widać, że okrzepł i zebrał sporo doświadczenia w Anglii, pomimo tego, iż na tle Arsenalu nijak się wyróżniał. Wniósł swoją grę na wyższy poziom, zdecydowanie kwalifikujący go do gry w Realu Madryt i tak, jak napisał labeleq - nie jest to gracz na uzupełnienie kadry, a potencjał na dwunastego, trzynastego zawodnika (a kto wie - gdyby nie potężna rywalizacja w środku pola może i zawodnik na once de gala, wszak ma jeszcze sporo gry przed sobą i tak naprawdę nie wiemy gdzie znajduje się jego sufit). Ilekroć widziałem go w tym sezonie, począwszy od jakichś ogonów z Alcoyano, bardzo mi się podobał, zwłaszcza jego zaangażowanie i aktywność w pressingu. Posiada nie tylko elegancję w grze, jak również potrafi "podostrzyć" - profilowo, jako rozgrywający, wpasowuje się do nowoczesnego futbolu.
Nie mam prawa mieć jakiegokolwiek żalu, gdy zdecyduje się na odejście - chłop zwyczajnie zasługuje na minuty. Niemniej jednak - jeśli widzi się w dalszym ciągu w Madrycie - powinniśmy go za wszelką cenę zatrzymać.
W dalszym ciągu popełnia błędy, przytrafiło mu się kilka głupich strat w niebezpiecznych strefach, a gdy faulował na granicy pola karnego z Atleti, chwilę po otrzymaniu kartki, zamarłem. To jak najbardziej kwalifikowało się na drugie żółtko i nie powinniśmy mieć pretensji, gdyby sędzia wyrzucił go wówczas z boiska. Soto Grado oszczędził go tylko dlatego, że dwie minuty wcześniej otrzymał pierwszy kartonik. Sam faul kwalifikował się na żółtą z dwóch względów - strefa, w jakiej popełniono faul oraz niebezpieczne zagranie poprzez wysoko podniesioną nogę.
Bernabeu kocha Hiszpanów i fajnie, że został doceniony, bo w ostatnim czasie z pewnością na to zasłużył. Ta chwila była tym piękniejsza, iż Dani potrafił to docenić. Mam nadzieję, że Ceballos czuje, iż jest tutaj "chciany" i wszyscy (a przynajmniej większość) kibiców go docenia.
Teraz czas porozmawiać z Kroosem i Modriciem o ich przyszłości, a następnie przedstawić ofertę Ceballosowi. Obecnie nie mam żadnych wątpliwości, iż trzeba go podpisać, a gdy już przedłuży swoją umowę - cóż, mocny kandydat na nową koszulkę.
Czy jest bardziej dynamiczny od Kroosa i Modricia? Z piłka czy bez? Może jest bardziej zadziorny a nie dynamiczny. W każdym razie mnie nie kupił. Jest spoko jako opcja i swoje wnosi będąc w formie. Lecz przez brak szybkości i za długie trzymanie piłki nie widzę go jako pierwszego wyboru do środka.