W Pustyni i w Puszczy czyli Mundial 2022 w Katarze
W Pustyni i w Puszczy czyli Mundial 2022 w Katarze
Ostatni mundial z 32 reprezentacjami, pierwszy w historii rozgrywany w tak małym państwie na Bliskim Wschodzie w zimie.
Gospodarz: Katar
Otwarcie: 21 listopada 2022
Zamknięcie: 18 grudnia 2022
Liczba drużyn: 32 (w tym Polska, jupi!)
Liczba stadionów: 8 (w pięciu miastach)
Wbrew pozorom może być to ciekawy mundial. Zimowy termin rozgrywek sprawia, że teoretycznie zawodnicy powinni być w wysokie formie, nie przemęczeni, sprawni i gotowi do gry. Zwykle podczas mistrzostw ta eksploatacja piłkarzy w długim sezonie klubowym mocno dawała się we znaki.
Mecze mają odbywać się w czterech blokach czasowych: 11:00, 14:00, 17:00, 20:00. Dla chcącego brzmi to jak cały dzień z futbolem, i tak nieprzerwanie przez trzy tygodnie. Następna taka szansa prawdopodobnie dopiero w 2030 - za cztery lata w Ameryce Północnej mecze będą zapewne rozgrywane w nocy naszego czasu.
A teraz trochę o naszej reprezentacji - według wyliczeń mamy największe szanse na trafienie:
- Argentyny, Brazylii i Kataru z pierwszego koszyka
- USA, Meksyku i Urugwaju z drugiego koszyka
- Arabii Saudyjskiej, Ghany i Kamerunu z trzeciego koszyka
Szczerze, to nie wygląda źle. W najgorszym scenariuszu dostajemy któregoś z południowoamerykańskich gigantów, Meksyk/Urugwaj (moim zdaniem na porównywalnym poziomie, jesteśmy w stanie nawiązać z nimi walkę) oraz Arabię Saudyjską z ostatniego koszyka (teoretycznie największe szanse na wylosowanie, 22,4% kontra koło 19% Ghany i Kamerunu).
Najbardziej optymistyczny scenariusz zakładałby Katar, USA i Arabię Saudyjską i choć mocno wygląda to na typową "grupę śmiechu", dla nas byłby to strzał w dziesiątkę w kontekście szans na awans z pierwszego czy drugiego miejsca. Katar będzie zapewne przykładnym chłopcem do bicia (wątpię, by w erze VAR-u byli przepychani w każdym meczu jak Korea w 2002), USA to jednak półka niżej od nas, a Arabia na każdym mundialu dostaje przynajmniej jedno 4 czy 5 do zera. W takiej grupie na pewno bylibyśmy dużym faworytem i brak awansu byłby totalną klapą.
Gospodarz: Katar
Otwarcie: 21 listopada 2022
Zamknięcie: 18 grudnia 2022
Liczba drużyn: 32 (w tym Polska, jupi!)
Liczba stadionów: 8 (w pięciu miastach)
Wbrew pozorom może być to ciekawy mundial. Zimowy termin rozgrywek sprawia, że teoretycznie zawodnicy powinni być w wysokie formie, nie przemęczeni, sprawni i gotowi do gry. Zwykle podczas mistrzostw ta eksploatacja piłkarzy w długim sezonie klubowym mocno dawała się we znaki.
Mecze mają odbywać się w czterech blokach czasowych: 11:00, 14:00, 17:00, 20:00. Dla chcącego brzmi to jak cały dzień z futbolem, i tak nieprzerwanie przez trzy tygodnie. Następna taka szansa prawdopodobnie dopiero w 2030 - za cztery lata w Ameryce Północnej mecze będą zapewne rozgrywane w nocy naszego czasu.
A teraz trochę o naszej reprezentacji - według wyliczeń mamy największe szanse na trafienie:
- Argentyny, Brazylii i Kataru z pierwszego koszyka
- USA, Meksyku i Urugwaju z drugiego koszyka
- Arabii Saudyjskiej, Ghany i Kamerunu z trzeciego koszyka
Szczerze, to nie wygląda źle. W najgorszym scenariuszu dostajemy któregoś z południowoamerykańskich gigantów, Meksyk/Urugwaj (moim zdaniem na porównywalnym poziomie, jesteśmy w stanie nawiązać z nimi walkę) oraz Arabię Saudyjską z ostatniego koszyka (teoretycznie największe szanse na wylosowanie, 22,4% kontra koło 19% Ghany i Kamerunu).
Najbardziej optymistyczny scenariusz zakładałby Katar, USA i Arabię Saudyjską i choć mocno wygląda to na typową "grupę śmiechu", dla nas byłby to strzał w dziesiątkę w kontekście szans na awans z pierwszego czy drugiego miejsca. Katar będzie zapewne przykładnym chłopcem do bicia (wątpię, by w erze VAR-u byli przepychani w każdym meczu jak Korea w 2002), USA to jednak półka niżej od nas, a Arabia na każdym mundialu dostaje przynajmniej jedno 4 czy 5 do zera. W takiej grupie na pewno bylibyśmy dużym faworytem i brak awansu byłby totalną klapą.
Ostatnio zmieniony czw mar 31, 2022 11:19 am przez Gondola., łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Mistrzostwa świata 2022 w Katarze
Ja liczę na coś z Ameryki Południowej i Afryki. Z drużynami spoza Europy gramy super rzadko, takie mecze to zawsze rarytasy. Kwestie z kim mamy największe szansy mam generalnie gdzieś, tak i tak szanse na wyjście są nieiwielkie co ostatnie mundiale pokazywały dobitnie, więc dobrze byłoby dostac chociaż fajnych rywali w grupie.
κύριος Ἰησοῦς
Fajnie byłoby zobaczyć naszych przeciwko Brazylii, ale taka Argentyna też spoko i w sumie większe szanse z nimi. Z drugiego koszyka Meksyk i USA też atrakcyjni rywale. Afrykańczyków po Senegalu mam w sumie dość, więc niech będą te araby.
Za 4 lata jest Ameryka Północna, a za 8 lat prawdopodobnie będzie Południowa
Za 4 lata jest Ameryka Północna, a za 8 lat prawdopodobnie będzie Południowa
Ostatnio zmieniony pt kwie 01, 2022 1:35 am przez lukexpl, łącznie zmieniany 1 raz.
Jakie są wytyczne losowania? Geograficzne? Wydawało mi się, że w MS każdy może trafić na każdego.
- Goldschmidt
Maks dwie z Europy w tej samej grupie i po jednej z pozostałych federacji. Poza tym wolna Amerykanka.
Im więcej treningu z egzotycznymi reprezentacjami tym lepiej skoro rutynowo Polska nawet z Koreą i Ekwadorem zbiera na imprezie oklep.
Byle nie gospodarze. Brazylia albo Argentyna. Poza tym obojętnie.
Edit: kleyo jeszcze przypomniał że musi być minimum jedna z Europy
Im więcej treningu z egzotycznymi reprezentacjami tym lepiej skoro rutynowo Polska nawet z Koreą i Ekwadorem zbiera na imprezie oklep.
Byle nie gospodarze. Brazylia albo Argentyna. Poza tym obojętnie.
Edit: kleyo jeszcze przypomniał że musi być minimum jedna z Europy
W grupach śmiechu szlo nam zalosnie więc byle nie jakaś hiper trudna grupa, a poza tym nie mam preferencji. Fajnie ze zagramy na tym turnieju (choć wiadomo, szkoda ze w kraju, w którym nie szanuje się człowieka).
Meksyk - Polska, 22.11
Polska - Arabia, 26.11
Polska - Argentyna, 30.11
Fajna grupa, wyrównana i nawet z Argentyną można powalczyć.
Polska - Arabia, 26.11
Polska - Argentyna, 30.11
Fajna grupa, wyrównana i nawet z Argentyną można powalczyć.
Wygląda na to, że mecz otwarcia będzie kluczowy. Jeśli przegramy z Meksykiem, nasze szanse na wyjście z grupy drastycznie spadną i prawdopodobnie będzie wtedy konieczne urwanie punktów Argentynie (w co nie wierzę). Same mecze na pewno będą ciekawe, ale nie mam złudzeń - dałbym nam maksymalnie 30% szans na awans w tym momencie.
Najlepiej zapowiadają się chyba grupy z Niemcami/Hiszpanią oraz Portugalią/Urugwajem. Reszta szału nie robi - pomyśleć co będzie w 2026 roku, kiedy liczba drużyn wzrośnie do 48.
Najlepiej zapowiadają się chyba grupy z Niemcami/Hiszpanią oraz Portugalią/Urugwajem. Reszta szału nie robi - pomyśleć co będzie w 2026 roku, kiedy liczba drużyn wzrośnie do 48.
Nie no, Grupa z Brazylią, Serbią i Szwajcarią też ciekawa.
Holandia trochę autostrada do wyjścia z grupy, chociaż ten Sengal może im napsuć krwi.
Holandia trochę autostrada do wyjścia z grupy, chociaż ten Sengal może im napsuć krwi.
I’m like Jon Jones, I sound like Sean Combs, and I got trombone-sized stones like John Holmes.
U nas ciekawie.
Każdy scenariusz możliwy, nawet ten gdzie wychodzimy my i Arabia a Argentyna się żegna.
Byle tylko grajki nie popadli w przesadny optymizm i nie olali pierwszego meczu.
Każdy scenariusz możliwy, nawet ten gdzie wychodzimy my i Arabia a Argentyna się żegna.
Byle tylko grajki nie popadli w przesadny optymizm i nie olali pierwszego meczu.
Wszystko będzie dobrze
Wydaje mi się, że musiałby się wydarzyć istny kataklizm, by Argentyna nie wyszła z grupy. To wciąż jest drużyna spokojnie o klasę od nas lepsza, wystarczy wspomnieć, że nie przegrała oficjalnego meczu od trzech lat - jeśli dobrze patrzę, ich ostatnia porażka to 0-2 z Brazylią podczas Copa America 2019. Od tamtego czasu 20 zwycięstw i 11 remisów. Nawet, jeśli grali praktycznie wyłącznie z drużynami ze swojego kontynentu, taka passa musi robić wrażenie. Moim zdaniem, jeśli nie zagramy absolutnie bezbłędnego meczu (na co szanse są niewielkie, prędzej spodziewałbym się klasycznych przy wielkich turniejach wylewów w defensywie) nie wygramy z Argentyną.
Meksyk to też będzie bardzo niewygodny rywal. Nie gramy z takimi ekipami praktycznie wcale. Na papierze patrząc na same nazwiska na pewno od nich nie odstajemy, ale też nie powiedziałbym, że będziemy wyraźnymi faworytami. Pamiętajmy, że począwszy od 1994 roku, Meksyk wychodził z każdej fazy grupowej MŚ, niezależnie od tego jacy piłkarze tworzyli tę drużynę. Ta konsekwencja nie gra na naszą korzyść.
Arabia Saudyjska nie powinna nam sprawić większych problemów - zbudowana wyłącznie z zawodników grających w tamtejszej lidze, bez nawet połowy rozpoznawalnego nazwiska, z długą historią oklepów w fazach grupowych MŚ XXI wieku. Trzy punkty powinny być formalnością, tym bardziej, jeśli na poważnie myślimy o awansie.
Meksyk to też będzie bardzo niewygodny rywal. Nie gramy z takimi ekipami praktycznie wcale. Na papierze patrząc na same nazwiska na pewno od nich nie odstajemy, ale też nie powiedziałbym, że będziemy wyraźnymi faworytami. Pamiętajmy, że począwszy od 1994 roku, Meksyk wychodził z każdej fazy grupowej MŚ, niezależnie od tego jacy piłkarze tworzyli tę drużynę. Ta konsekwencja nie gra na naszą korzyść.
Arabia Saudyjska nie powinna nam sprawić większych problemów - zbudowana wyłącznie z zawodników grających w tamtejszej lidze, bez nawet połowy rozpoznawalnego nazwiska, z długą historią oklepów w fazach grupowych MŚ XXI wieku. Trzy punkty powinny być formalnością, tym bardziej, jeśli na poważnie myślimy o awansie.
- Goldschmidt
Re: W Pustyni i w Puszczy czyli Mundial 2022 w Katarze
Rośnie liczba kontuzjowanych.
Pękniety oczodół Sona choć może zagra w masce
Pogba i Kante na pewno nie zagrają dla Francji, Varane pewnie się wykuruje jeśli tego mięśnia ostatecznie nie zerwał. Wypadł też drugi bramkarz Mike Maignan z Milanu.
Werner wypada z kadry Niemiec z kontuzją więzadła w kostce. Z urazami ostatnio borykali się też Neuer i Reus.
Anglicy możliwe że bez Walkera, Kalvina Phillipsa, Reece'a Jamesa i Bena Chilwella
W Belgii Lukaku wrócił po kontuzji i znowu ma mieć problemy, to samo Meunier.
Portugalia bez Diogo Joty i Pedro Neto
Brazylia możliwe że bez Richarlisona
Argentyna bez Dybali i Di Marii + ostatnio uraz Lo Celso
Urugwaj chyba tylko bez Araujo
Holandia bez Giniego Wijnalduma
Na szczęście do treningów wrócili po kontuzjach chyba Hazard i Bale
Pękniety oczodół Sona choć może zagra w masce
Pogba i Kante na pewno nie zagrają dla Francji, Varane pewnie się wykuruje jeśli tego mięśnia ostatecznie nie zerwał. Wypadł też drugi bramkarz Mike Maignan z Milanu.
Werner wypada z kadry Niemiec z kontuzją więzadła w kostce. Z urazami ostatnio borykali się też Neuer i Reus.
Anglicy możliwe że bez Walkera, Kalvina Phillipsa, Reece'a Jamesa i Bena Chilwella
W Belgii Lukaku wrócił po kontuzji i znowu ma mieć problemy, to samo Meunier.
Portugalia bez Diogo Joty i Pedro Neto
Brazylia możliwe że bez Richarlisona
Argentyna bez Dybali i Di Marii + ostatnio uraz Lo Celso
Urugwaj chyba tylko bez Araujo
Holandia bez Giniego Wijnalduma
Na szczęście do treningów wrócili po kontuzjach chyba Hazard i Bale
Widzę, że forum madridistas.pl bezwstydnie promuje mundial, który odbywa się w Katarze.
-
Ja bojkotuję. Aczkolwiek nie dlatego, że Katar, ale dlatego, że zimą i że rozjebali cały sezon ligowy.
Czy we wszystkim musisz być taki alternatywny?
-
Po prostu mam sprawny mózg i używam go zgodnie z przeznaczeniem - analizuję fakty, a nie podążam za narracją. Państwa jak Katar już miały MŚ i nikt rabanu nie robił, bo wszystko było "w rodzinie". Np. Włochy w 1934. Kto tam wtedy rządził? Czasem nie Mussolini? Junta wojskowa w Argentynie, która mordowała ludzi, przepchnęła Argentynę do złota 1978 i wszystko było ok. Albo USA w 1994 roku. To zapewne w nagrodę za zrównanie z ziemią Trypolisu i Benghazi oraz obalenie rządu Panamy? A może Rosja w 2018? To zapewne w nagrodę za 3 wojny w Czeczenii, wymordowanie ludności cywilnej i za oderwanie Krymu oraz Donbasu od Ukrainy w 2014 roku. Dlaczego mam być przeciwko Katarowi, skoro nikomu nie przeszkadzali inni mordercy jako organizatorzy przez całe stulecie? Masz chociaż jeden dobry powód? Bo są niekoszerni? Nie obchodzi mnie to. Tak samo, jak nie obchodzi mnie cały ten medialny kwik bezmyślnych jedwabników "bo prawa człowieka". To jest pierdolona hipokryzja, która sprowadza się wyłącznie do tego "kto morduje". Gdy problemem będzie "że w ogóle mordują", bez wybiórczej interpretacji, to będzie można rozmawiać o prawach człowieka.
Natomiast tu mam inny dobry powód, aby bojkotować ten turniej - pierwszy raz za mojego świadomego życia zrobiono taki burdel z piłkarskim kalendarzem. I dlatego dla mnie ten turniej nie istnieje.
Natomiast tu mam inny dobry powód, aby bojkotować ten turniej - pierwszy raz za mojego świadomego życia zrobiono taki burdel z piłkarskim kalendarzem. I dlatego dla mnie ten turniej nie istnieje.
- Goldschmidt
- Goldschmidt
-
W ogóle nie czuć klimatu. Zima plus bezduszny kraj z zakwaterowaniem w barakach.
Nie mogę się doczekać tych pełnych stadionów sztucznych kibiców, gdzie ciapaci będą kibicować naszym, żeby to jakoś wyglądało
Myślę, że poziom kompromitacji może być większy, niż obecnie możemy sobie wyobrazić.
Faworytami Brazylia i Argentyna. Nie wiem czego się spodziewać po Niemcach. Portugalia i Hiszpania raczej zawiodą, zobaczymy czy Francja coś pokaże.
A fajną niskę znalazłem odnośnie różnych absurdów. Pochodzi z https://twitter.com/Piotrowicz17
Lista absurdow:
Nie mogę się doczekać tych pełnych stadionów sztucznych kibiców, gdzie ciapaci będą kibicować naszym, żeby to jakoś wyglądało
Myślę, że poziom kompromitacji może być większy, niż obecnie możemy sobie wyobrazić.
Faworytami Brazylia i Argentyna. Nie wiem czego się spodziewać po Niemcach. Portugalia i Hiszpania raczej zawiodą, zobaczymy czy Francja coś pokaże.
A fajną niskę znalazłem odnośnie różnych absurdów. Pochodzi z https://twitter.com/Piotrowicz17
Lista absurdow:
-
Grubo zaczęli
- Culé a muerte
Podaj panie koelgo adres to wysle ci flaszke. W koncu Madeleine Albright z rozbrajaca szczeroscia stwierdzila, ze smierc 500k irackich dzieci byla warta.Alternative pisze: ↑pt lis 04, 2022 4:30 pm Po prostu mam sprawny mózg i używam go zgodnie z przeznaczeniem - analizuję fakty, a nie podążam za narracją. Państwa jak Katar już miały MŚ i nikt rabanu nie robił, bo wszystko było "w rodzinie". Np. Włochy w 1934. Kto tam wtedy rządził? Czasem nie Mussolini? Junta wojskowa w Argentynie, która mordowała ludzi, przepchnęła Argentynę do złota 1978 i wszystko było ok. Albo USA w 1994 roku. To zapewne w nagrodę za zrównanie z ziemią Trypolisu i Benghazi oraz obalenie rządu Panamy? A może Rosja w 2018? To zapewne w nagrodę za 3 wojny w Czeczenii, wymordowanie ludności cywilnej i za oderwanie Krymu oraz Donbasu od Ukrainy w 2014 roku. Dlaczego mam być przeciwko Katarowi, skoro nikomu nie przeszkadzali inni mordercy jako organizatorzy przez całe stulecie? Masz chociaż jeden dobry powód? Bo są niekoszerni? Nie obchodzi mnie to. Tak samo, jak nie obchodzi mnie cały ten medialny kwik bezmyślnych jedwabników "bo prawa człowieka". To jest pierdolona hipokryzja, która sprowadza się wyłącznie do tego "kto morduje". Gdy problemem będzie "że w ogóle mordują", bez wybiórczej interpretacji, to będzie można rozmawiać o prawach człowieka.
"Rząd nie jest dla nas rozwiązaniem, jest dla nas problemem."
Ronald Reagan
Ronald Reagan
-
Dzięki, ale piję wyłącznie wodę. ;D
- Goldschmidt
Coś dla ludzi których to interesuje.
Zawodnicy nieurodzeni w kraju, który reprezentują
Zawodnicy nieurodzeni w kraju, który reprezentują
Jakby ktoś się natknął na jakiś fajny skarb kibica czy to online czy w pdf to proszę o podlinkowanie.
No soy solo perfecto - soy Madridista tambien.
"W stepie szerokim, którego okiem nawet sokolim nie zmierzysz... Wstań, unieś głowę, wsłuchaj się w słowa pieśni o Małym Rycerzu."
"W stepie szerokim, którego okiem nawet sokolim nie zmierzysz... Wstań, unieś głowę, wsłuchaj się w słowa pieśni o Małym Rycerzu."