1. Bergamo jest ładniejsze od Mediolanu, więc leć do Bergamo i zwiedź to miasto. Taniej i ładniej. Kup wino i idź na wzgórze San Viglio, wieczorem super widok, lądujące samoloty i w nocy przepiękny widok na Lombardię z Citta Alta (bo miasto jest na wzgórzu). Byłem tam 3 czy 4 razy, nawet wczoraj i dziś myślałem że muszę dzieci gdzieś zabrać pierwszy raz samolotem i na Bergamo chyba wypadnie. Wczoraj była tam meta etapu Giro.
2. Nad Como normalnie jeżdżą autobusy, ja nie miałem auta i sobie nawet pojechałem do Szwajcarii (Lugano).
3. Spałem w okolicach Menaggio (w sumie to jakaś Tremenzina, dwa domy od miejsca gdzie zastrzelili Mussoliniego i akurat jak tam byłem to była rocznica jego śmierci, jakieś kwiaty itp.), na pewno jest tam ładniej niż w samym Como.
4. Promy bardzo fajnie tam pływają, Bellagio owszem jest ładne, ale moim zdaniem nieduże różnice między nim, a Menaggio czy Lecco.
5. W Varennie jest zamek na takim wzgórzu, można sobie zrobić spacerek.
Jak tam byłem, to cały czas padało i była mgła, a mimo to było klimatycznie. Jak trafisz z pogodą to wygrałeś

(tyle, że ja byłem w kwietniu).