Kącik kulinarny
Kącik kulinarny
Jako, że mentalnym grubasem jestem i czuję z tego powodu dumę, niechaj i tutaj będzie kącik przeznaczony pod pichcenie.
Dzisiaj na pokładzie barszcz z botwiny, bez jaja, bez śmietany, ale za to z ziemniakami
Dzisiaj na pokładzie barszcz z botwiny, bez jaja, bez śmietany, ale za to z ziemniakami
Re: Kącik kulinarny
Label gdzie ta marynata!!!!
Re: Kącik kulinarny
Mieliście mi przypomnieć wczoraj jak siądę do komputera, to napiszę krok po kroku co i jak z tą polędwiczką
Re: Kącik kulinarny
Sama marynata jest prosta, ale to zrobienie polędwiczki z zachowaniem odpowiednichkrokó jest najważniejsze.
1) polędwiczkę oczyścić z błonek i nadmiaru tłuszczu, powinna wyglądać mniej więcej tak jak na tym zdjęciu poglądowym z internetu
2) deikatnie posolić mięso bezpośrednio dookoła, zazwyczaj używam do tego dwóch szczypt (1 na stronę)
3) Marynata. Moje proporcje na polędwiczkę o wadze ok 600-700g:
- 4 łyżki stołowe musztardy dijon
- 2 łyżki stołowe miodu (płynnego)
- oliwa z oliwek/olej roślinny - jak kto woli, ok 1 łyżki stołowej
- 1 łyżka stołowa słodkiej papryki w proszku
- łyżeczka mała pieprzu
- szczypta rozmarynu (jeśli mięso akurat podaję na talerzu, o tym później)
Całość wymieszać sobie w misce, a następnie dokłądnie obtoczyć w tym polędwiczkę i zakryć tę miskę folią aluminiową, spożywczą lub jakąkolwiek pokrywką, czy deską.
4) No i teraz dwa istotne kroki:
a) polędwiczka powinna się tak marynować przynajmniej kilka godzin, a optymanie przez noc.
b) przed usmażeniem powinna spokojnie nabrać temperatury "pokojowej", na co potrzebuje zazwyczaj min 3-4 godziny, więc optymalnie jest zrobić to wszystko rano i zostawić tę przykrytą miskę z mięsem na blacie do obiadu albo przygotować to wszystko dzień przed i następnego dnia rano wciągnąć z lodówki na blat, a po pracy zabrać się za smażenie
5) jak już ta polędwiczka sobie poleży w misce w kuchni, to trzeba ją podsmażyć na średnim ogniu na rozgrzanej patelni z obu stron po ok 2-3 minuty, żeby zamknąć soki w środku. Do tego smażenia nie używam już żadnego tłuszczu, ale jak ktoś ma starą patelnię, to może użyć trochę oliwy, żeby nie przypalić mięsa.
6) w całości podsmażoną polędwiczkę wrzucamy do piekarnika w naczyniu z przykryciem lub w folii aluminiowej na ok 15-20 minut w 170 stopniach z termoobiegiem.
7) po wyciągnięciu z piekarnika zostawić polędwiczkę na talerzu zawiniętą w folię aluminiową na ok 3-4 minuty, żeby trochę odpoczęła - to dosyć istotny krok, żeby wszystkie soki i mięśnie w środku się odpowiednio zrelaksowały.
8) możemy pokroić polędwiczkę na plastry/talarki zgodnie z upodobaniem i potrzebami.
Taka polędwiczka jest gotowa do podania na talerz z dodatkami:
- pieczonymi warzywnymi (ziemniaki, bataty, cukinia, buraki, marchewka, brukselka, papryka... to u mnie najczęściej mieszanka któryś z tych warzyw)
- gotowanymi warzywami i sosami (
- lub jako wariacja z makaronem z sosami (tagliatelle z sosem serowym lub grzybowym i tą polędwiczką smakują obłędnie)
Nie próbowałem z ryżem, ale myślę, że jak ktoś ma pomysł, to też się sprawdzi :-)
1) polędwiczkę oczyścić z błonek i nadmiaru tłuszczu, powinna wyglądać mniej więcej tak jak na tym zdjęciu poglądowym z internetu
2) deikatnie posolić mięso bezpośrednio dookoła, zazwyczaj używam do tego dwóch szczypt (1 na stronę)
3) Marynata. Moje proporcje na polędwiczkę o wadze ok 600-700g:
- 4 łyżki stołowe musztardy dijon
- 2 łyżki stołowe miodu (płynnego)
- oliwa z oliwek/olej roślinny - jak kto woli, ok 1 łyżki stołowej
- 1 łyżka stołowa słodkiej papryki w proszku
- łyżeczka mała pieprzu
- szczypta rozmarynu (jeśli mięso akurat podaję na talerzu, o tym później)
Całość wymieszać sobie w misce, a następnie dokłądnie obtoczyć w tym polędwiczkę i zakryć tę miskę folią aluminiową, spożywczą lub jakąkolwiek pokrywką, czy deską.
4) No i teraz dwa istotne kroki:
a) polędwiczka powinna się tak marynować przynajmniej kilka godzin, a optymanie przez noc.
b) przed usmażeniem powinna spokojnie nabrać temperatury "pokojowej", na co potrzebuje zazwyczaj min 3-4 godziny, więc optymalnie jest zrobić to wszystko rano i zostawić tę przykrytą miskę z mięsem na blacie do obiadu albo przygotować to wszystko dzień przed i następnego dnia rano wciągnąć z lodówki na blat, a po pracy zabrać się za smażenie
5) jak już ta polędwiczka sobie poleży w misce w kuchni, to trzeba ją podsmażyć na średnim ogniu na rozgrzanej patelni z obu stron po ok 2-3 minuty, żeby zamknąć soki w środku. Do tego smażenia nie używam już żadnego tłuszczu, ale jak ktoś ma starą patelnię, to może użyć trochę oliwy, żeby nie przypalić mięsa.
6) w całości podsmażoną polędwiczkę wrzucamy do piekarnika w naczyniu z przykryciem lub w folii aluminiowej na ok 15-20 minut w 170 stopniach z termoobiegiem.
7) po wyciągnięciu z piekarnika zostawić polędwiczkę na talerzu zawiniętą w folię aluminiową na ok 3-4 minuty, żeby trochę odpoczęła - to dosyć istotny krok, żeby wszystkie soki i mięśnie w środku się odpowiednio zrelaksowały.
8) możemy pokroić polędwiczkę na plastry/talarki zgodnie z upodobaniem i potrzebami.
Taka polędwiczka jest gotowa do podania na talerz z dodatkami:
- pieczonymi warzywnymi (ziemniaki, bataty, cukinia, buraki, marchewka, brukselka, papryka... to u mnie najczęściej mieszanka któryś z tych warzyw)
- gotowanymi warzywami i sosami (
- lub jako wariacja z makaronem z sosami (tagliatelle z sosem serowym lub grzybowym i tą polędwiczką smakują obłędnie)
Nie próbowałem z ryżem, ale myślę, że jak ktoś ma pomysł, to też się sprawdzi :-)
- Domel Madridista
- Posty: 137
- Rejestracja: ndz maja 30, 2021 4:09 pm
- Lokalizacja: Sztokholm
- Kontakt:
Re: Kącik kulinarny
Kur.. może w weekend bym zrobił? A resztę marynaty zostawiamy do pieczenia czy wywalamy?
"Najlepszą obroną jest... atak" Florentino Pérez
Re: Kącik kulinarny
Zapomniałem! całość wylewam na podsmażoną już polędwiczkę i wrzucam do pieczenia :-)
- Domel Madridista
- Posty: 137
- Rejestracja: ndz maja 30, 2021 4:09 pm
- Lokalizacja: Sztokholm
- Kontakt:
Re: Kącik kulinarny
A nie nakłuwasz mięsa przed leżakowaniem w marynacie żeby wciągnęło ją do środka? Bo takie teorie słyszałem
"Najlepszą obroną jest... atak" Florentino Pérez
Re: Kącik kulinarny
Nie, tym sokiem zazwyczaj polewam już pokrojone mięso.
Re: Kącik kulinarny
Już wiem co będę jadł w weekend, dzięki
Re: Kącik kulinarny
No soy solo perfecto - soy Madridista tambien.
"W stepie szerokim, którego okiem nawet sokolim nie zmierzysz... Wstań, unieś głowę, wsłuchaj się w słowa pieśni o Małym Rycerzu."
"W stepie szerokim, którego okiem nawet sokolim nie zmierzysz... Wstań, unieś głowę, wsłuchaj się w słowa pieśni o Małym Rycerzu."
Re: Kącik kulinarny
coś w tym jest, niby po porządnym kebabie dupa piecze dwa razy, a człowiek i tak do tego wraca
Re: Kącik kulinarny
Sprawdźcie sobie musztardę trynidad scorpion Roleskiego. Oddziela prawdziwych mężczyzn od chłopców.
No soy solo perfecto - soy Madridista tambien.
"W stepie szerokim, którego okiem nawet sokolim nie zmierzysz... Wstań, unieś głowę, wsłuchaj się w słowa pieśni o Małym Rycerzu."
"W stepie szerokim, którego okiem nawet sokolim nie zmierzysz... Wstań, unieś głowę, wsłuchaj się w słowa pieśni o Małym Rycerzu."
Re: Kącik kulinarny
Polećcie jakiś fajny obiad bez dużej ilości warzyw/nie pedalsko-zielono-ziołowo-dietetyczny? Nie mogę nic brać ze stron z przepisami, bo tam prawie same baby te przepisy robią i wszystko jest tam babskie, nawet opisy dań jakieś babskie, skupiające nie na tym co trzeba.
Najbardziej lubię kuchnię włoską, sery, salami, makarony, mięso delikatne, białe nie ciemne.
Najbardziej lubię kuchnię włoską, sery, salami, makarony, mięso delikatne, białe nie ciemne.
Re: Kącik kulinarny
Przejrzyj sobie przepisy tego gościa, dla mnie to jest przegigant. Pierdoli to całe wege śmege i gotuje po polsku. Choć w jego przepisach dominuje mięso to nie są to typowo proste, chłopskie dania typu zimnioki + sztuka mięsa, choć takie również ma. Generalnie mnóstwo z jego przepisów wypróbowałem i się nie zawiodłem ani razu. A jego golonki z butelki od 2 lat robię co jakiś czas i to jest mistrzostwo świata w kategorii "co rzucić na kromkę chleba".
https://www.youtube.com/user/strzelczyk10/videos
https://www.youtube.com/user/strzelczyk10/videos
Istnieje ryzyko, że już nigdy nie będziesz srał.
No soy solo perfecto - soy Madridista tambien.
"W stepie szerokim, którego okiem nawet sokolim nie zmierzysz... Wstań, unieś głowę, wsłuchaj się w słowa pieśni o Małym Rycerzu."
"W stepie szerokim, którego okiem nawet sokolim nie zmierzysz... Wstań, unieś głowę, wsłuchaj się w słowa pieśni o Małym Rycerzu."
Re: Kącik kulinarny
https://youtube.com/c/Foodemperor
A ja Deadalus polecam tego gościa! Z jajem i naprawdę dobre rzeczy. A co ważne tłusto i kalorycznie!
A ja Deadalus polecam tego gościa! Z jajem i naprawdę dobre rzeczy. A co ważne tłusto i kalorycznie!
"Piłka nożna to taka gra, w której 22 mężczyzn biega za piłką, a na końcu i tak w finale wygrywa REAL"
Re: Kącik kulinarny
Obu mogę polecić, od każdego można coś ciekawego się nauczyć i zainspirować.
Re: Kącik kulinarny
Tomasz Strzelczyk top! Jeszcze jak masz więcej czasu to od https://www.youtube.com/c/NomartPl/featured
Re: Kącik kulinarny
A macie właśnie kogoś do polecenia lub jakiś przepis właśnie wege? Nawet chyba bez ryb. Na jakiś miesiąc/dwa chcę przejść właśnie na żarcie bez mięsa, ale brakuje mi pomysłów na dania.
Re: Kącik kulinarny
Nie próbowałem nawet szukać takiego kanału mogę za to polecić maestro Vito do pizzy:
https://youtu.be/G-jPoROGHGE
https://youtu.be/G-jPoROGHGE
- hugh hefner
- Posty: 116
- Rejestracja: ndz maja 30, 2021 9:13 pm
Re: Kącik kulinarny
Tu są czasem fajne przepisy: https://www.pickuplimes.com/recipe/ Polecam ten: https://www.pickuplimes.com/recipe/pota ... a-curry-62 i ten: https://www.pickuplimes.com/recipe/one- ... m-pasta-98
Ruskie naleśniki były smaczne: https://ervegan.com/2017/11/nalesniki-r ... -glab-dna/
To tofu super: https://www.jadlonomia.com/przepisy/tof ... ace-zycie/ (na ryżu, z dodatkiem brokułów, yum)
Stąd też czasem można coś fajnego znaleźć, ta zupa była fajna: https://itdoesnttastelikechicken.com/ve ... illa-soup/
To cały czas mam ochotę spróbować, ale jeszcze się nie złożyło: https://shwetainthekitchen.com/vegetari ... p-supreme/
To też smaczne: https://www.feastingathome.com/indian-frankie-recipe/ chociaż trochę roboty z tym.
"Był zawsze niezwykłym i zdolnym dzieckiem, na którym nikt się nie poznał. Gdy dorósł, w dalszym ciągu nikt go nie rozumiał i życie jego było pod każdym względem tragiczne." Tove Jansson